Zwarte Piet, wiedewiedewiet..

Is het mogelijk om ergens geen mening over te hebben? Iets waar je genoeg verstand van hebt omdat het maanden lang, iedere dag en ieder jaar, weer door je strot wordt geduwd. Door je strot geduwd als taaie pepernoten die je van je ‘minder leuke oma’ krijgt. Die oma die je in plaats van een Playstation een fietshelm geeft, en waarvan je alleen bij hoge uitzondering een snoepje krijgt omdat suiker slecht is voor je tanden.

Heel die Pietendiscussie kan me gestolen worden, maar ik heb wel een mening over mensen die een mening hebben, gewoon omdat het kan. De zogenaamde tegenstanders, wiens betovergrootmoeder van een vage kennis zijn aangetrouwde schoonbroer (is dat niet altijd het geval bij een schoonbroer?) nog op de katoenplantages heeft gestaan. Dan wel niet als slaaf, maar als betaalde kracht, met een CAO. Een halfbloedje die een blanke man als baas, of beter gezegd slavendrijver had.

Nee, dan de voorstanders die op facebook geen kans onbenut laten om een racistische opmerking te maken. Mensen die professioneel WW-er zijn, evenals de generaties voor hen. Mensen die een dochter hebben met de naam Tamara en een zoon met de naam Wesley. Die tegen beter weten in roepen dat die ‘haakneuzen’ hun banen inpikken, en die kankeren op Poolse vrachtwagenchauffeurs omdat ‘een kennis’ nu zonder baan zit door die Schultenbräu-zuipende alcoholisten. Gelukkig kunnen zij hun mening altijd kracht bijzetten met het onomstootbare argument: “Zwarte Piet is cultuur”. Als Abraham Lincoln er ook zo over had gedacht dan was de hele discussie misschien wel niet eens van deze tijd, maar van de tijd van vliegende auto’s en voorgesneden spaghetti. Dan konden we vrouwen nog als Untermenschen beschouwen, hoefden we niet te betalen voor een schone badkamer en was katoen wellicht goedkoper geweest.

Om terug te komen op die mening. Het boeit me werkelijk geen fuck. Pimpelpaarse Pieten, Oranje Pieten, Kak Pieten, Bolletjestrui Pieten of Heroïnespuit Pieten, ik vind het allemaal mooi.

 

Geef een antwoord