Televisie kijken

“Gezellig televisie kijken!” zoiets dacht ik zaterdagavond, nouja, waarschijnlijk iets meer in de trend van “Ik ga maar televisie kijken, ik verwacht er niks van maar het is een poging waard toch?” of nog geloofwaardiger “Televisie is echt kut maar ik zal eens kijken met wat voor bagger het ‘grote publiek’ tegenwoordig zijn zaterdagavond in weet te vullen.”

Met lage verwachtingen kun je toch niet teleurgesteld worden? Dat zou je denken, niets bleek minder waar te zijn (om maar eens in clichés te vervallen (en dat is ook een cliché, kutleven)). Mijn televisieavond begon om 20.00 uur, dus ‘pareltjes’ als “Holland’s Next Top Model” en “Lachen om Home Video’s” gingen helaas aan mij voorbij. Op RTL4 begint het 84e seizoen van Holland’s Got Talent. Een vrouw van middelbare leeftijd klimt samen met een of andere halfnaakte gespierde Cubaan in een stel gordijnen voor wat luchtacrobathiek *gaap* dat soort shit heb ik in de mindere Duitse pretparken ook al kunnen aanschouwen en daarvoor een keer of 46 op televee. Is talent iets doen wat al honderden keren eerder gedaan is, maar dan slechter? Is talent mensen tot vervelens toe doodgooien met uitgekauwde zooi? Zat er echt nog iemand te wachten op nóg een seizoen HGT?

Voor wie het niet kent, het verloop van een gemiddelde aflevering van HGT gaat ongeveer zo:

  • Talentloos persoon (al dan niet gevolgd door even talentloze personen of een alles behalve coöperatief dier) komt het podium op.
  • Gordon kijkt moeilijk slechts zijn onderkaak ontblotende duidelijk aware van het feit dat hij op televisie is.
  • Die kleine Amerikaan zet zijn pretface op, of ja hij zet hem eigenlijk gedurende de hele show niet af, zijn enige emotie lijkt gelukzaligheid te zijn (good for you Dannyboy, good for you!).
  • En ik geloof dat Chantal in het midden zit om het trio compleet te maken en om de ‘feminine touch’ te verzorgen, of een bizar slechte poging doet, want deze dame kijkt altijd of er schuurpapier in haar voorbips zit. Patricia Paay geeft me ook de kriebels maar dat mens deed in ieder geval nog haar best.
  • Waar was ik? Oja.. gespierde Cubaan.. jury, Gordon. Nouja, halfnaakte man, Gordon maakt seksuele toespelingen/dijenkleters van episch niveau die het klapvee doen gieren van plezier. Dit is overigens standaard kost indien een enigszins aantrekkelijke persoon van het mannelijke geslacht het podium betreedt.

Hier hield voor mij het avontuur op, maar de formule blijft identiek. Een kleine greep uit de (waarschijnlijke) overige kandidaten:

  1. Danskind – niet heel goed maar ook niet heel slecht, de gunfactor vanwege lage eisen die gesteld worden aan kinderen. De schapen klappen en de jury laat het kind door naar de volgende ronde waar het zal sneuvelen.
  2. Zingkind – Niet heel goed maar ook niet heel slecht, de gunfactor vanwege lage eisen die gesteld worden aan kinderen. De schapen klappen en de jury laat het kind door naar de volgende ronde waar het zal sneuvelen.
  3. Talentenkind (falend goochelen, neusbellen blazen van snot, poeporigami, jongleren met HEMA-servies, etc.) – Best wel slecht en de uitzending zorgt ervoor dat dit kind de rest van zijn basis-of middelbare schoolcarrière gepest wordt, maar alles voor de kijkcijfers. Dit kind gaat helaas niet door, jammer joh.
  4. Lelijk-doch-verrassend-goede-zanger(es) (maar echt heel lelijk) – Susan Boyle
  5. Gemiddelde zanger(es) die bij andere talentenjachten niet goed genoeg is – Gaat door maar zal uiteindelijk verslagen worden door nummertje 4, moet je maar niet zo aantrekkelijk zijn joh hey!

Ik heb dus alleen de gordijnslingeraars mee kunnen maken voordat mijn hand geheel uit eigen willetje wegzapte. Blijkbaar waren mijn hersenen dusdanig aangetast dat ze al in een gevorderde staat van ontbinding waren waardoor mijn basic survival skills op volautomatisch een poging deden de restanten (tevergeefs) te redden. Na enigszins bijgekomen te zijn op RTL5 met een paar minuten van de niet al te beste film “Looper” (waarin Joseph Gordon Levitt er overigens bizar slecht uit zag?) ben ik verder gezapt naar SBS6 waar ik meteen in mijn gezicht geslagen werd met de onplezierige aanblik van Gerard Joling en Jantje Smit. Prachtig, een talentenjacht, want één is niet voldoende. The Voice is zeker ook weer begonnen, tijd voor een kopje koffie en een tompouceje van de C1000 op vrijdagavond, dat de verzadigde vetten je mogen smaken. En maar klagen.. nee mensen, die pondjes komen echt door je veel te gulzige waffel hoor, maar goed dit is een andere discussie.

Toch maar weer een (uiteraard illegaal) filmpje opgezet. De recensie komt misschien nog wel een keer, als ik me herinner welke film het was, of zegt dat genoeg? ..Oja, iets met Zach Efron, slechte film, totaal irrelevant verder.. heeft iemand het nummer van zijn personal trainer?

Zondag weer een poging gedaan, 20.00 uur televisietijd. Dit wordt genieten geblazen mensen! RTL4, “Doof!”, een ‘feel-good-programma’. Tranen met tuiten, wat een schijtprogramma. Gelukkig heb ik het meeste niet meegekregen, maar net genoeg om een snel oordeeltje te vellen. Vrouw hoort ineens weer, prachtig hoor.. *Zap* RTL5, ik zag het al aangegeven staan, “Celebrity Pole Dancing”. ‘Celebrity’ Pole Dancing.. ik wilde gewoon even heel snel een blik werpen op dit wanstaltelijke programma, ik zie een vrouw van 44 (blijkbaar een celebrity?) die geprezen wordt ondanks dat het verwijfde jurylid aangeeft dat het best kut was, oja, een grapje met ‘voor paal staan’, pijnlijke stilte, dit heeft hij vast thuis gerepeteerd. Ik heb even de programmabeschrijving erbij gepakt en voorzien van professioneel commentaar:

Twaalf bekende Nederlanders hebben de afgelopen maanden getraind en keihard gewerkt voor hun deelname aan ‘Celebrity Pole Dancing’, gepresenteerd door Anouk Smulders. Het de beurt aan Ron Link (wie?), Claudia Schoemacher (wie??), Joyce Mercedes (WIE?!), Liesbeth Kamerling (Liesbeth List? Ohnee gewoon weer een of andere onbekende BN’er), Vincent Vianen (Haha.. WIE?!) en Verona van de Leur (Ja ok.. geen idee wie dat is joh) om hun kunsten te laten zien. Hun acts worden beoordeeld door een jury die bestaat uit dansgrootheid Louis van Amstel, gezondheidscoach Vivian Reijs (de ex van de tekstschrijver van Marco Borsato die haar bedrogen heeft met een, waarschijnlijk jonger, wijf (Bedankt Albert Verlinden)) en tweevoudig wereldkampioen paaldansen Denise Mulder. – TVGids

Ik laat “Boer zoekt vrouw” buiten beschouwing, zoek het uit. Oh hey, het is maandag, vanavond lekker GTST kijken!

Geef een antwoord