Vrouwendag

Het is vandaag wereld vrouwendag. Niet om deze prachtige wezens te eren voor al hun schoonheid en opoffering, maar omdat ze het recht hebben op een nietszeggende dag. Als je secretaresse bent krijg je één keer in het jaar een bosje bloemen. Als je vrouw bent krijg je hoogstens één keer per  jaar een: “Gefeliciteerd” – “Waarmee?” – “Met vrouwendag haha”.

Het is ergens in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten op het gebied van arbeid en kiesrecht. Volgens Wikipedia is de eerste staking van vrouwen in 1908 een soort van startschot geweest voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. 1908, dat is fucking lang geleden, bijna meer dan een eeuw! Als kenner-van-nutteloze-feitjes kan ik je vertellen dat in datzelfde jaar de eerste productieauto van de band rolde.We zijn meer dan honderd jaar verder en inmiddels hebben Googles zelfrijdende auto’s, autonoom, meer dan twee miljoen kilometer gereden. Diezelfde honderd jaar is er op het gebied van vrouwenrecht minder vooruitgang geboekt. Vrouwen zijn nog steeds een soort van tweederangs burger, en dat is nog in de Westerse Wereld. In de Oosterse staan ze ergens tussen de koe en een overreden kip in. Een gebruiksvoorwerp dat alleen dient als doos om je oude zaad in te bewaren, en een broedmachine voor je even verknipte kinderen.

Honderd jaar en nog steeds zijn er maatregelen nodig als ‘10% van het management moet uit vrouwen bestaan’, omdat je geslacht blijkbaar van invloed is op je functioneren als mens. Honderd jaar en nog steeds zijn mannen die veel vrouwen neuken helden, en vrouwen die veel mannen neuken een slet.

Leuk zo’n vrouwendag, maar volgens mij bereik je meer met een: Voed-je-kinderen-op-dag.

Geef een antwoord